A 90 napos program stratégiája

by

90 napos stratégia!

Már volt legalább egy haszna a Facebook oldalam elindításának! Jött egy komment, ami adott egy ötletet.

A program részletei

Nemrég beszámoltam róla, hogy elindult a Facebook oldalam és onnan jött is egy inspiráló komment. Tulajdonképpen a komment lényege az volt, hogy mégis ilyen üzletbe vágok bele a 90 napos intenzív másodállásos projektemben?

Most megpróbálom röviden felvázolni a lényegét, illetve az eszközöket, amiket használni fogok hozzá.

Az egyik legegyszerűbben elkezdhető online vállalkozás, másodállásban

Nem titok, hogy egy network marketinges vállalkozásról van szó. Bár sokaknak ez egy negatív dolog, de ha objektívan nézzük, akkor az egyik legegyszerűbben elindítható vállalkozás. Természetesen én csak korrekt cégben és lehetőségben gondolkodom. Semmi átverés, beugrasztás, erőszakos toborzás, stb. Ezeket utálom és haragszom azokra, akik így próbálnak meg másokon meggazdagodni. Az persze más kérdés, hogy soha nem voltak/lesznek hosszútávon sikeresek, akik mégis ígydolgoznak.

Nem akarok most egy részletes elemző bejegyzést írni arról, hogy miért jó, vagy nem jó a network marketing, mert azt már rengetegen megtették. 🙂
Én inkább egy gyors vázlatot írok, hogy én miket találtam fontosnak ennek a vállalkozási formának a kiválasztása előtt.

 

A network marketing előnyei

 •  Minimális indulási költség. Nem kellenek hozzá százezrek, vagy milliók.
 • Elkezdhető/kipróbálható szabadidőben jelenlegi munkahely mellett.
 • Nem kell azonnal vállalkozást indítani és berizikózni a bukás következményeit. Ki lehet próbálni élesben, kicsiben is.
 • Kevés kötelezettség. Szabadabb időbeosztás.
 • Teljesítményarányos bevétel, aminek nincs limitált felső határa.
 • Örökölhető.
 • Választható lehetőségek a bevételekre és a szabadidőre.
  • Ugyanannyi munkával egyre több bevétel.
  • Ugyannyi bevételhez egyre kevesebb munka.
 • Pozitív hozzáálású emberekkel lehet dolgozni.

Még biztos sok mindent lehetne sorolni, de személy szerint nekem ezek voltak fontosak. És most jöjjenek a hátrányok.

A network marketing hátrányai

 • Nincs főnök! Meglepő lehet, de ez azért hátrány, mert a kényelem és a halogatás nagy úr. Itt nincs, aki számon kérje a munkát. (Saját tapasztalat 🙂 )
 • Az iparág negatív megitélése a csalók miatti sok rossz tapasztalat miatt.
 • Az előzőből következik, hogy nem merik felvállalni az emberek, hogy network marketinggel foglalkoznak.
 • Sokan úgy érzik, hogy ilyen ügynökös, értékesítői stílusú munka ez és ők nem olyanok.
 • Ha nincs megfelelő ismerete a kezdőknek, akkor nagyon le tudják magukat és ezzel az iparágat is járatni. Ugyanis tudás nélkül ezt nagyon rosszul csinálják az emberek még a legjobb szándékkal is.
 • A legtöbb ember nem tudja, hogy ezt “okosan” és nyomulásmentesen is lehet csinálni, teljesen felvállalható módon.
 • Hiába született értékesítő valaki és százával tudja új vásárlókkal építeni a hálózatát, nem tudják őt a többiek másolni, ezért ez is csak egy mókuskerék lesz neki. A többieknek meg csalódás.

Szerintem ezt sem sorolom tovább. Azt nem írtam le hátrányként, hogy nagy kezdőcsomagot kell vásárolni, mert egy korrekt network marketing cégnél ilyen kötelezettség, vagy előírás nincs.

Kipróbált és korrekt cég

Jogos a kérdés, hogy melyik céget választottam, amiben kipróbálom magam. Tudni kell, hogy én már több, mint 4 éve vagyok vásárlója a DXN nevű cégnek, ahonnan ganoderma gyógygombás kávét szoktam venni. Nekem nagyon bejött annak idején és a családomban is többen rászoktak. Szóval évek óta fogyasztjuk elégedetten, önmagában a kávé íze és minősége miatt és nem azért, mert pénzt is lehet keresni vele. Erre jó példa édesanyám, párom és pár kollégám, akit abszolút nem érdekel a hálózatépítés, mégis minden hónapban rendelik ezt a kávét.

Ha érdekel a cég európai honlapja, az én partnerkódommal, itt megnézheted!

Szóval a DXN terméke jók (többet használok évek óta, nem csak a kávét). Megnéztem a működési szabályzatát és a múltját. A jelenét is látom, de a jövője is elég jól prognosztizálható az előbbi kettőből. Dinamikusan fejlődik.

Oké, a cég rendben.

Hogyan fogom csinálni?

A network marketing nagy csapdája ott van, ha nem hatékonyan csinálja valaki. Én nem szeretnék egy főállású mokuskerék mellé még egy másodállású mókuskereket is. Fontos, hogy minél több mindent lehessen automatizálni.

Az is fontos, hogy e lehető legeyszerűbb legyen, hiszen ha egy nagy törzsvásárlói rendszert akarok felépíteni, akkor ahhoz csapatben kell dolgozni és az új csapat tagjait minél gyorsabban meg kell tanítani arra, hogy mit is kell csinálni. Enélkül állandó és ismétlődő kérdés-felelek párbeszédekbe szaladnék. 

Automatizáció, faék egyszerűség, másolhatóság

A hatékonyság a fő kulcsszó. Főleg másodállásban a család mellett, egyszerűen nem lehet megengedni magunknak, hogy nem vagyunk hatékonyak!

Könnyen másolható, lehetőleg automatizált rendszert kell összerakni. A baj azzal, hogy könnyen másolható rendszert kell csinálni, hogy nem mindenki tud automatizálásra kihegyezett szoftvereket használni.

Ezért esetemben egy arany középút lett meghatározva. Ez csak egy félautomata rendszer lesz, hogy akár nagypapák és nagymamák is tudjanak vele dolgozni.

A rendszer

Az én egyszerű rendszerem három dologból fog állni.

 1. Kapcsolatépítés
 2. Csatlakozás
 3. Edukáció/oktatás

Ezekhez a következő eszközöket fogom használni.

Kapcsolatépítés

Frazer Brookes könyveiben nagyon jól leírja a nyomulásmentes kommunikációt és hogy hogyan lehet magunk felé terelni az érdeklődőket, hogy ne mi másszunk rájuk, hanem ők jöjjenek kérdésekkel hozzánk.

Konkrét kapcsolatfelvételi és -építési ötletek vannak leírva benne, kimondottan network marketinges szempontból. Lépésről-lépésre le van írva, hogy mit és mikor, illetve miért, vagy miért ne tegyünk a közösségi oldalakon.

Nagyon hasznos tippek vannak benne, hogyan építsünk új kapcsolati rendszert. Vannak a srácnak videói is az interneten. Hihetetlen fazon. Tele van energiával. Szerintem sok embernek már-már “too much” a fickó, de amit leírt, az teljesen korrekt és rendben van. 

Egyébként a harmadik kötet, a zöld könyv, konkrétan egy nyomonkövető könyv, amiben 90 napra le van írva a napi feladat és azokat lehet “pipálni” és csekkolni a haladásunkat. 🙂 

I dare you - Frezer Brookes
 • Facebook
 • Twitter

A cél, hogy az érdeklődőket egy landing page-re tereljem, ahol egy minimális információval kedvet csinálok a további informűciókhoz. Ilyen landing page-et kb. 15 perc alatt bármelyik hozzám csatlakozó új munkatársnak el lehet készíteni.

Másolhatóság: pipa 1

Csatlakozás

Akik a landing page után tovább érdeklődnek, azokat egy információs oldalra küldöm. Ezt a rendszert egy régi motoros DXN-es vállalkozó készítette el, hogy támogassa a hálózatát. Én pedig miért csinálnék meg egy munkát újra, ha valaki már megtette helyettem és használhatom. Ez az online információ átadó rendszer a netac (Network Academy).

Itt kaphat bővebb információt az érdeklődő. Nem nekem kell mindjárt első körben ledarálni az információkat. Maximum azzal kell foglalkoznom, ha valamire nem találta meg a választ, vagy ha érdekesnek tartja a lehetőséget, vagy a termékeket és csatlakozni szeretne. 

Edukáció/oktatás

Fontos, hogy mindenkit oktatni kell, ha hatékony és mövekedő üzletet akarunk nélkül, hogy a munkánk mennyisége ne növekedjen exponenciálisan. A netac nagyon sok terhet levesz a vállunkról a tájékoztatás terén.

Illetve a tök kezdők is egyből tudnak másoknak is információt adni egy link formájában. Hiszen a másolhatóságban pont az a jó, hogy egy új kolléga is egyből tudjon hatékonyan dolgozni.

Másolhatóság: pipa 2

 

A rendszerem röviden

 1. Érdeklődők felkutatása
 2. Landing page-re terelés
 3. netac felépítése és ezzel a komoly érdeklődők kiszűrése
 4. Csatlakozás a DXN-hez/vásárlás
 5. Oktatás netac-en keresztül
 6. Megtanítani ezt a 6 lépést az új tagoknak

Egyébként jó mérnökként, csináltam is egy folyamatábrát egy érdeklődő útjáról a rendszerben. 🙂 

Mérnöki hozzáállás

A fenti képen láthattad, milyen a mérnöki, menedzseri vénám, ha vállalkozásról van szó. 🙂

Rajzoltam folyamatbárát. Egyébként többet is. Ez a rendszer a fapados, félautomata, könnyen másolható változat. Természetesen van ennek egy feltuningolt, utomatizált verziója is, de egy tök kezdőnek nem akarok hirlevélküldő rendszerekről magyarázni, meg Facebook hirdetési kampányokról és kreatívokról.

Biztos kikergetném az átleg érdeklődőt is a világból, ha elkezdeném ecsetelni az A/B teszt lényegét, illetve annak beállításait.

Viszont egy fontos dolgot biztos javasolni fogok mindenkinek. Még ha nem is olyan szinten, mint én fogom tenni, de csináljon statisztikát. Innen lehet tudni, hogy hogyan halad a vállalkozásunk.

Én egy elég részletes KPI táblázatot készítettem magamnak. Ez magyarul információ a kulcsfontosságú adatokról. Azt tervezem, hogy közzé fogom tenni hetente az eredményeket belőle. Így más is nyomon követheti ezt a projektet. 🙂 Beszúrtam ide pár ízelítő képernyőképet. A grafikonok még nem lettek beélesítve. Azokat mindenki képzelje majd el! 🙂
Ja, és ez csak 3 “fül” a táblázatban. Összesen 11 van! 🙂

A Facebook oldalamon folyamatosan nyomon követheted majd ennek a projektnek a haladását. Ha még nem lájkoltad, vagy követted be, akkor most megteheted, hogy értesítést kaphass a friss infókról! 

KPI összesítő
 • Facebook
 • Twitter
KPI kommunikáció kiáramlás
 • Facebook
 • Twitter
KPI kommunikáció kiáramlás
 • Facebook
 • Twitter
Miskolci József
 • Facebook
 • Twitter

Szerző: Miskolci József

Villamosmérnök vagyok, aki belevágott az online vállalkozás világába. Megosztom tapasztalataimat, mások és saját magam okulására.

Share This