Két vállalkozási ötlet

by

Egy korábbi bejegyzésben megírtam, hogy két különböző vállalkozási lehetőséget próbálok ki személyesen. Követem azok tanításait, akik már előttem megtették az utat a siker felé azon a területen, amit most én is meg akarok valósítani.

Miért ez a kettő?

Mi is ez a két vállalkozási forma? És miért választottam pont ezt a kettőt? A miértre nagyon egyszerű a válasz. Mert ez az egyik, illetve  két legolcsóbban, legminimálisabb befektetést és ráfordítást igénylő vállalkozás:

 

  • Network Marketing
  • Infotermék / online tréning, oktató anyag készítés

 

Mind a két területen van már régebbről tapasztalatom, de nem titkolom, hogy kicsiben, illetve hobbi szinten csináltam. Ez azt jelenti, hogy hobbi szintű bevételem is volt belőlük. Most viszont már valódi vállalkozásként akarom csinálni őket.

Copy-Paste

Kiválasztottam két olyan szakértőt a piacon, akiket már régóta figyeltem és ismertem. Nem volt könnyű, mert rengeteg jó szakember van, akiket nyugodt szívvel fogadnék el példának, mentornak. De választottam kettőt és eldöntöttem, hogy amolyan copy-paste, azaz másolás-beillesztés stílusban egy az egyben lemásolom a tanácsaikat, ugyanis konkrét útmutatók alapján fogok dolgozni. Nem én akarom feltalálni a spanyol viaszt. Első körben nekem bőven jó lesz az, ha én is olyan sikeres leszek, mint, akiket másolok. Majd utána tűzhetek ki még újabb célokat. 🙂

Nem lesz könnyű

Mind a két lehetőség viszonylag egszerű megoldásokkal sikerre vihető. Mégsem lesz könnyű! Nagy tanulság volt részemről korábban, hogy nem biztos, hogy bonyolult valami, amivel sok pénzt lehet keresni, de attól még nem könnyű. Sokszor épp a legyegyszerűbb dolgok okozzák a legnagyobb kihívást. Ilyen egyszerű dolog például a következetesség.

A siker formulája: néhány egyszerű gyakorlat, amelyet fegyelmezetten mindennap elvégzünk.

Jim Rohn

Sok vállalkozásban az a siker kulcsa, hogy kitartóan megcsináljuk mindig a szükséges egyszerű lépéseket. Maga a lépés egyszerű, de az a nehéz, hogy minden nap megtegyük. Félelmetes ellenségek az időhiány, a lustaság és elkényelmesedés. A halasztás pedig maga a leggátlástalanabb sikergyilkos. Tudom, engem is  kinyírt jópár évre.

A másik nagy nehézség abból fog eredni, hogy főállású munkám mellett akarom ezt a két vállalkozási formát felépíteni. Két projekt lesz. Biztos az időbeosztás lesz a legdurváb kihívásom, de úgy vagyok vele, hogy meg akarom csinálni. Inkább legyen egy, vagy több “újratervezés”, de meg akarom csinálni.

2 projekt

Tehát úgy döntöttem, hogy 2 projektet fogok megcsinálni. Mind a két projekthez már megvan a tervem és elképzelésem.

1. projekt: DXN, network marketing

A DXN-nek már kb. 4 éve törzsvásárlója vagyok. Többször próbáltam “elindulni” vele, mint hálózatépítő, de ahogy fent említettem, nem igazán fektettem bele nagy energiákat és nem voltam következetes. Viszont azóta is rendszeresen iszom a felturbózott, gombás kávéjukat, mint hűséges vásárlójuk. Bevallom, nagyon bejött és nem igazán esik jól, ha más márkájú kávét “kell” innom. De nem is eza  lényeg. Maximum annyiból, hogy a cég terméke számomra tuti és akkor is megvennénka családban, ha nem lenne benne továbbajánlói lehetőség.

Hogy mit kell majd csinálnom konkrétan, az itt lesz a legegyszerűbb, mert van egy 90 napos “kézenfogós” rendszer, ami az érdeklődőktől, a tök kezdő szinttől elvisz odáig, hogy legyen már saját csapatod és azokat menedzselni tudd. Nyilván 90 nap alatt nem lesz senkiből se milliomos, se csúcsvezető, de a napi szintre lebontott feladatokkal, a következetes kitartással olyan rutinokat lehet megalapozni, amit folytatva el lehet indulni egy jó kis másodállású vállalkozás felé, ami jó esetben 1 év alatt főállás is lehet. Legalábbis a rendszer elméletben ezt tudja.

Ki fog derülni, mert én leszek most a kisérleti nyúl! 🙂

 

2. projekt: Saját oktató anyagok készítése

Itt is megvannak már a konkrét terveim. Tudom, hogy milyen oktató anyagot fogok készíteni. Megvannak az elképzeléseim arról is, hogy milyen formában fogom értékesíteni.

Ezen a területen van már egy minimális tapasztalatom sok-sok évvel ezelöttről, amikor írtam egy e-bookot. Akkor volt az e-bbokok hőskora. Szerintem kb. 10 évvel ezelőtt történt. Párt el is tudtam belőle adni, de még nagyon fapados formában. Átutalással lehetett fizetni és minden manuálisan ment. E-mailben kézzel elküldve a számlaszámom és figyelve, hogy megjött-e az utalás az illetőtől és akkor elküldtem neki a letöltési linket.

Utólag visszagondolva már nagyon gagyi volt, de akkor ez nem tűnt fel és végülis működött.

Illetve nemrég beleolvastam a könyvembe és nagyon meglepődtem, mert szerintem még ma is megállná a helyét az elméleti része. Tény, hogy már abszolút nem úgy néznek ki azok az online rendszerek, amikről írtam, de az alapok simán megállnák a helyüket. A vicc az, hogy rengeteg “guru” termékét láttam sok-sok ezer, akár tízezer forintos termékekkel, amikben még fele annyi sem volt, mint az én könyvemben.

Mindegy! Nem ők tehetnek róla, hogy én nem mertem többet kérni érte. 🙂

Ennyi

Röviden (félig hosszan) ennyi lenne a leendő történet. Amennyire tudom, folyamatosan dokumentálom az eredményeimet. Talán heti, vagy havi beszámolóm lesz. Attól függ, történik-e annyi dolog, hogy beszámoljak róla sűrűbben.

Amit eldöntöttem, hogy a két projekt közül a DXN lesz magasabb prioritású, mert annál lesznek konkrét napi feladatok a 90 napos programhoz. Így ha végeztem a napi feladattal és van még időm, akkor lépek a 2. projektre. Legalábbis most ez a tervem.

Akkor hajrá! 🙂

Miskolci József
  • Facebook
  • Twitter

Szerző: Miskolci József

Villamosmérnök vagyok, aki belevágott az online vállalkozás világába. Megosztom tapasztalataimat, mások és saját magam okulására.

Share This