Tapasztalatok 1 hónap után

by

Lássuk!

Eltelt már egy pár nappal több, mint egy hónap, mióta elindítottam a 90 napos programomat. Lássuk, mire jutottam! Hát nem arra, mint amire számítottam! 🙂

Volt itt minden. Jó is, rossz is

Az első napon szépen belevágtam az előre leírt napi rutinfeladataimba. De nem sikerült maradéktalanul betartanom. Igazából 14 apró lépésből állna minden napom, hogy építsem az első projektemet, ami egy network marketing vállalkozás. Ezek nagyon egyszerű dolgok, de bizony van amelyik igen időigényes. Jobban, mint azt korábban gondoltam.

Két fő részre lehet bontani a tevékenységeket, amit csinálni kell a tervem szerint:

  1. Tartalom készítés
  2. Kommunikáció

A tartalomkészítés a legegyszerűbb számomra. Ez simán megy. Nekem a kommunikációval volt/van még gondom. Ezt kell fejlesztenem. Nekem ez nagyon nem hatékony még és kevés a rutinom. Szóval ez egy fejlesztendő feladat számomra.

A kommunikáció

A kommunikációt fő három részre osztottam.

  1. Meglévő kapcsolatok építése
  2. Új kapcsolatok építése
  3. Lezárás

Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy új kapcsolat és lezárás, hanem egy folyamat, amiben benne van a bizalom építése és az érdeklődés felkeltése és a végén a lezárás is maradhat nyitott, ha épp nem érdekli a jelöltet az ajánlatom.

Ezt úgy értem, hogy egyrészről nem zárom azonnal a kapcsolatot, ha nem érdeklődik. Sőt, van akivel utána jobban beindul a kommunikáció teljesen hétköznapi dolgokról, mert nem nyomulós MLM-es zaklatásról van szó, hanem barátságok, kapcsolatok építéséről. Lehet, hogy most nem érdekli az ajánlatom, de fél év múlva akár újra ránézhet, ha látja, hogy még mindig aktuális a dolog.

Ez nálam alap volt az elejétől fogva. Nem akarok zaklatós, nyomulós, fénylő arcú MLM-es hiénaként dolgozni.

Inkább engem keressenek meg, hogy mivel foglalkozom. Igaz, hogy ez sokkal több belefektetett energiát és időt igényel, de én így alszom nyugodtan és szerintem ez másoknak is szimpatikusabb, ha azt látjá, hogy nem kell itt nyomulni, mert ők azt úgysem csinálnák utánam.

Eredmények?

Mire jutottam eddig? Nos, mivel a napi 14 lépésből átlagban 3,5-öt tudtam megcsinálni naponta. Ez bizony siralmasan alacsony. Persze volt olyan nap, amikor 11 lépést sikerült abszolválnom, de volt pár nullás napom is. Na, ez baj! 🙁  Ezt sajnos mind az időhiány okozta.

Anyagi eredetű eredményem még nincs. Tapasztalatot már szereztem és most úgy fogom fel, hogy tudom mi az, amit másképpen hatékonyabb lenne csinálni. Egy szó: automatizálás.

Ezt pedig a jelöltkutatásra kell alkalmazni, mert a személyes kapcsolatépítés biztos nagyobb bizalmat épít a jelöltekben, de nagyon-nagyon sok időt igényel.  Bevallom nekem ez okozta a legnagyobb kihívást. Itt számoltam el a legjobban magam. Új emberekkel kapcsolatba lépni elvileg nem nehéz. Megvannak rá a tök egyszerű módszerek, de egyáltalán azt megtalálni, hogy kivel érdemes egyáltalán időt fordítani…..na, az visz el rengeted időt.

Automatizálás

Az első hónap tehát jó volt tapasztalatszerzésre. Szerintem fejlődtem már kommunikációban is a személyes kapcsolatépítés révén és sikerült elérnem, hogy nagyobb elérésem van a Facebook-on, nagyobb az aktivitás a posztjaimra.

A jelöltkutatást viszont automatizálni fogom a későbbiekben. Első körben azonban mindenképpen folytatom a “manuális” verziót, mert tesztelni akarom az “ingyenes” kapcsolatépítést és hogy abból mit lehet kihozni.

Ha letelik a 90 nap, akkor fogom majd az összes addigi tapasztalatomat és újragyúrom a stratégiátmat, amiben már mindenképpen automatizálni fogom az új jelöltek felkutatását. Az ötleteim, sablonjaim már meg is vannak. “Csak” el kell készíteni majd. 🙂

Miskolci József
  • Facebook
  • Twitter

Szerző: Miskolci József

Villamosmérnök vagyok, aki belevágott az online vállalkozás világába. Megosztom tapasztalataimat, mások és saját magam okulására.

Share This