Vállalkozásom mérnöki szemmel

by

A mérnök és a KPI!

Nem tartom magam egy nagy felfedező koponyának. Mérnökként is többnyire az iróasztal mellett ülök és  inkább menedzser, mint szakemberként dolgozom a dolgozom a kreatív munkatársak mellett. Lehet, hogy furi, de szeretem, ha szépen rendezetten és megfelelően vannak kezelve az információk és mindenféle adatok. Nagyon sokat dolgozom táblázatokkal. Rendszeresen készítek KPI-t, amiből aztán jókat lehet elemezni…

De mi a fene az a KPI?

 

Jó kérdés. 🙂 A KPI az angol Key Performance Indicator rövidítése. Magyarul nagyjából úgy használnám, hogy kulcsfontosságú teljesítmény tényezők. Azaz, ha van például egy termelő cég, akkor ebben a KPI jelentésben szépen fell lennének sorolva azok a fontos adatok, amivel mérni tudjuk a gyártás hatékonyságát. Benne lehet például, hogy mennyi selejt készül hetente, vagy hogy mennyi terméket adtunk el az adott időszakban. Mindezeket szép diagramokkal is szemléltetve.

Szóval a KPI olyan fontos adatok gyűjteménye, amiből aztán jól ki lehet elemezni, hogy jó, vagy rossz irányba haladunk. Kontroll alatt tarthatjuk a folyamatokat.

Hát gondoltam egy nagyot. Ha a gyárakban lehet KPI-t készíteni, akkor miért ne lehetne mondjuk egy online vállalkozás eredményeit hasonlóan rögzíteni? 🙂

Ebből aztán én is és ti is nyomon követhetitek a projektjeim alakulását. Még ki kell dolgoznom a kulcs tényezőket, amiket “mérni” akarok, hiszen nem csak a bevétel a lényeg. Úgy lehet bevételt növelni, ha tudjuk hol vannak hibák a rendszerben és azokat folyamatosan javítgatjuk.

Nekem tetszik!

Egyre jobban tetszik ez a projekt! 🙂

Jó ötletnek tartom, hogy megosztom a gondolataimat, mert így engem is motivál, hogy folyamatosan haladjak. A következő lépésem az lesz, hogy elkészítem a terveimet mind a két projektre. Illetve egyenlőre csak az egyikre, mert a network marketinges projektnél – ahogy írtam – készen kapok majd egy 90 napos programot, amit lépésről-lépésre kell megcsinálnom. Szóval a tervezés terhei ott le lettek véve rólam. 🙂

Marad az infóbiznisz. Ott bizony le kell írnom, hogy mit és hogyan fogok csinálni. Hamarosan jelentkezem vele. De előtte még azt fogom megosztani, hogy melyik programot használom már jópár éve arra, hogy rendszerezzem a feladataimat. Nagyon profi cucc. Én a munkahelyi feladataimat és a privát dolgaimat is nagyon jól össze tudom vele rendszerezni és tervezni. Gyönyörűen be lehet osztani vele a napi, heti és hosszabtávú feladatokat. Sőt, tervezni is lehet vele. Meg egy rakás dolgot, amit még ki sem használok benne. Szóval nagyon szeretem.

Miskolci József
  • Facebook
  • Twitter

Szerző: Miskolci József

Villamosmérnök vagyok, aki belevágott az online vállalkozás világába. Megosztom tapasztalataimat, mások és saját magam okulására.

Share This