90 nap felfüggesztett 🙂

by

Nem könnyű feladni! Vagy mégis?

Márciusban indítottam egy 90 napos “intenzív” vállalkozás indítási programot. Hamarabb vége lett, de nem baj!

Meghoztam egy döntést

Ahogy korábbi bejegyzésben írtam róla, minden lépését dokumentálni akartam a folyamatoknak. Így is tettem. Egész korrekt kis KPI táblázatot készítettem, amiben a tevékenységem kulcsfontosságú mozzanatait rögzítettem, hogy később ki lehessen elemezni, mi az ami az eredményeket hozza.

Sajnos azonban azzal nem számoltam, illetve túl optimista voltam, hogy mennyi időt tudok  a tényleges munkára fordítani. Halogattam a döntést, de végül be kellett látnom, hogy az eredeti tervemen módosítani kell, különben csak elfecsérelem a 90 napot. Így fájó szívvel, de racionális döntést hoztam.

Abban a formában, ahogy elkezdtem a projektet, nem érdemes folytatnom. Félúton már nagyon jól látszik, hogy nem hozna jó eredményeket.

Időnként el kell engedni a tervet, ha nem működik.

Bizony ehhez is kell az akaraterő és bölcsesség, hogy belássuk, ha valami nem megy. Az emberi természet alapból olyan, hogy szereti befejezni, amit elkezd. Még ha évekig tart is.

Én most elengedtem az eredeti elképzelést, viszont az egészet átalakítva tovább folytatom. Tulajdonképpen hasznos volt ez a 45 nap is. Tapasztalatot szereztem abból, hogy hogyan nem működik az én számomra egy terv és látom, hogy mit kell rajta módosítani.

A terv jó volt, de nem nekem

Az eredeti terv amúgy teljesen jó és működőképes. Ezt is megtapasztaltam. De az biztos, hogy nem mindenkinek. Ahány ember, annyi élethelyzet. Nem lehet egy sablont ráhúzni mindenkire. Az én tervem, illetve az a módszer, amit korábban bemutatott könyvekből tanultam, az én rendelkezésre álló időmből nem működtethető hatékonyan.

Tehát egy főállás és család, gyerkőc mellett, akivel az online oktatás miatt időről-időre plusz időt kell tölteni, hogy segítsek neki, egyszerűen nem tud működni a dolog.

Viszont azt is látom, hogy ha valaki most például a huszas éveiben járó fiatal, akinek nálam több szabadideje van, amit erre a munkára fordíthat, annak teljesen jól tudna működni. Vagy akár egy egyedülállónak, akinek van napi 3 órája, amit egy saját vállalkozás felépítésére tud fordítani, annak is remek módszer ez.

Én nem tartozom közéjük, ezért én úgy döntöttem, hogy változtatok a stratégián.

Változtatok a stratégián

Az alap stratégia az volt, hogy nyomulásmentesen felveszem a kapcsolatot ismerősökkel, ismeretlenekkel. A könyvekben nagyon jó és vállalható módszereket írtak le erről, aminek az a lényege, hogy tényleg nem nyomjuk le a torkukon az ajánlatunkat, hanem inkább ők kérjék az információt és mi csak megadjuk nekik, ha kérik.

Mivel én nem vagyok az a nyomulós fajta, ez nekem szimpatikus volt. És igen, működik is. De ehhez sok idő kell. Ami nekem nincs.

Nem baj! Változtatok a stratégián. Automatizálom a jelölt keresést. Ennek vannak előnyei és hátrányai is. Előnye, hogy megcsinálok egy landing page-feliratkozó űrlap rendszert és utána nem kell szemlyesen egyenként az információt átadni, hanem a rendszer automatikusan elküldi az érdeklődőknek. Tehát ez egy egyszeri munka, ami utána már magától megy és nem nekem kell keresni az embereket, hanem ők keresnek meg engem. (Persze tudom, hogy nem egyszeri munka ez sem, mert mindig lehet tökéletesíteni, új landing page szövegeket tesztelni, stb. De ez már a csiszolgatás része).

Hátránya viszont az, hogy az érdeklődők nyilván így sem találnak maguktól az oldalamra, ezért oda kell őket terelnem. Ehhez viszont már fizetett hirdetést akarok használni, mert az a leghatékonyabb, főleg rövid távon.

Szóval automata lesz a rendszer, viszont pénzbe fog kerülni. Valamit valamiért. Viszont ha már pénzről van szó, itt mindenképpen létfontosságú lesz az elemzés. Szóval KPI újratöltve. Adatelemzés indul! 🙂

Tanulságok

Amennyi idő elment a “manuális” marketingre, annyi idő alatt fel lehet építeni egy automata rendszert is. Nem baj! Ezt is kipróbáltam.

Mire letelik az eredeti 90 nap, addigra szeretném ha futna az automata rendszer. Utána akár vissza is térhetek a manuálisra “szabadidő” szerűen

Tanulság 1

Ha nincs elég szabadidőd, akkor a network marketing nem biztos, hogy jó megoldás manuális üzemmódban.

Tanulság 2

Amúgy jó a módszer, ha van rendszeres ráfordítható időd. Élethelyzet kérdése.

Tanulság 3

Tudd elengedni a nem működő dolgokat. A makacsság nem egyenlő a kitartással.

Miskolci József
  • Facebook
  • Twitter

Szerző: Miskolci József

Villamosmérnök vagyok, aki belevágott az online vállalkozás világába. Megosztom tapasztalataimat, mások és saját magam okulására.

Share This