A legnagyobb kihívásom az online vállalkozásomban

by

Azt hittem menni fog…

Korábbi terveim alapján azt hittem eddigre már réges régen menni fog az online vállalkozásom. Hát nem így történt. Jött pár “buktató”. Haragudhatnék is, de pozitívan nézem. Ebből is tanultam.

 

Az volt az eredeti tervem, hogy december közepén gőzerővel belevágok a két projektemből az elsőbe. Igaz, előtte voltak dilemmáim, hogy a 90 napos intenzív programba pont beleesik a karácsony és aggódtam, hogy az mennire vetné vissza a sikerét egy ilyen “minden nap csinálom az üzletem” program hatékonyságának.

Nos, addig agyaltam ezen, hogy tőlem független dolgok miatt nem is vágtam bele. Jött pár koronavírusos körülmény, ami áthúzta az eredeti terveket. Vagy ez lehet, hogy nem is volt véletlen? 🙂

A körülmények

Most saját bőrömön tapasztaltam, hogy mindig vannak “körülmények”. A kérdés az, hogy mennyire súlyosak? Valóban hátráltatják a haladásunkat, vagy csak kifogásként élünk velük, hogy miért is nem haladunk?

Bevallom én most a karácsonyi szünetben mind a két verziót megéltem. Egyrészről az hogy a Covid miatt leállt a projekt, amit az egyik mentorom kórházba kerülése idézett elő egy olyan körülmény, amire nem volt kihatásom.

Viszont az, hogy én is elkaptam és otthon töltöttem egyhuzamban jópár napot és ennek ellenére csak igen lassan haladtam a második projekttel, az már inkább az a verzió, amire csak kifogásként tudok tekinteni.

Bevallom jól esett két olyan hetet eltölteni a családommal, hogy tényleg nem csináltunk semmi érdemlegeset. Átadtuk magunkat a karácsonyi hangulatnak, az otthoni családi mozizásnak, társasozásnak, együttlétnek és jó értelembe vett semmittevésnek. Olyan volt, mint gyermekkoromban, mikor nekem volt iskolai téli szünetem. Nagyon jó volt!

A legnehezebb dolog a vállalkozásomban

Rá kellett jöjjek arra is, hogy a legnehezebb dolog a vállalkozásomban nem a gazdasági helyzet, nem a vírushelyzet okozta szigorítások és az ezáltal generált válság lesz. Nem.

A legnagyobb nehézség az én üzletemben én magam vagyok. Legalábbis jelenleg. Egész egyszerűen annyira hálás vagyok mindenért, amim van, hogy szinte mindig jól érzem magam. Minden helyzethez nagyon gyorsan alkalmazkodom és mindenben a jót látom. Nem a rosszra koncentrálok és szinte mindenben megtalálom azt, amiért az jó.

Ez viszont a motiváció legnagyobb ellensége. Ha a motiváció nem elég nagy, akkor sokkal nehezebben mozdul meg az ember, hogy tegyen a céljaiért.

A miértek és a célok és a székely kutyája

Rengeteg önfejlesztő anyag épül erre a témára. Mármint nem a székely kutyájára. 🙂 Persze, hogy régóta tudom, mennyire fontos a célok meghatározása és a nagy személyes miértünk megfogalmazása. De nekem eddig nem sikerült meghatározni a fentiek miatt. Ha valaki minden körülmények között jól tudja érezni magát, akkor abba a helyzetbe kerül, mint az a bizonyos kutya a viccben.

Biztos sokan ismerik a sztorit. Két székely ül a konyhában és a lábuknál fekvő kutya időnként nyüszít egyet. Megkérdi az egyik székely a másikat.
– Te, miért nyüszög a kutyád?
Mire a másik:
– Mert szögbe feküdt.
– És miért nem fekszik arréb?
– Mert nem fáj neki eléggé.

Na, valahogy így voltam én is nagyon-nagyon sokáig.

Aztán meghallottam egy olyan előadást, ami segített nekem ebben a problémámban. És a most kényszerből otthon töltött karácsonyi szünet is pont jókor jött, hogy megerősítsen ebben.

Megvan a motivációm

Első körben nem konkrét anyagi célokat fogalmaztam meg, hanem élmény célokat. Aztán erre már tudtam anyagi célokat hozzárandelni és ezekhez pedig már tervet is lehetett készíteni.

Lehet, hogy másoknak talán gyerekes és nevetséges cél ez, de nekem benne van az, amit nagyon jó volt gyerekként megélni és megint ezt akarom:

Az én legfőbb motivációm

Úgy élni mint a gyerekek. Nyáron nyári szünet, télen téli szünet és persze tavaszi és őszi szünet is.”

Ebben természetesen benne van az, hogy nem kellett gyerekként aggódnom azon, hogy hó vége van. Be kell fizetni a rezsit. Nem kellett foglalkoznom az anyagi gondokkal. “Csak” gyereknek kellett lennem. Játszottam, minden nap azt csináltam, amihez kedvem volt. Spontán ötleteket valósítottam meg és nem kellett a jövő agyalnom, hogy milyen problémát, hogyan kellene megoldani egy háztartásban. Persze ott volt az iskola és a tanulás, de ezt leszámítva, gyerekként a nyári szünet, maga volt a végtelennek tűnő játék és élvezet.

Ha akartam, nem csináltam semmit. Ha akartam egész nem Legoztam, játszottam. Ha akartam lemehettem a barátaimmal a játszótérre. És a többi és a többi. Nem részletezem tovább. Szerintem már érted miről beszélek. Ezek felnőttként nagyon keveseknek adatik meg az anyagi függőségek miatt.

Jöhetnek a célok és a tervek

A motiváció segítségével már könnyebb a cél kitűzés. Itt már tudtam anyagiasítani a dolgot. Konkrét összegek a konkrét időpontokkal. Mikorra, mit akarok elérni. Készen vana rövid-, közép- és hosszútávú céljaim meghatározása. Ehhez már lehet tervet készíteni. Konkrét lépésekre bontani, hogy mit kell tenni a konkrét célok eléréséhez. Hurrá!

Vágjunk bele! Irány 2021! Irány az első féléves terv megvalósítása! Hamarosan jelentkezem vele! 🙂

 

Miskolci József
  • Facebook
  • Twitter

Szerző: Miskolci József

Villamosmérnök vagyok, aki belevágott az online vállalkozás világába. Megosztom tapasztalataimat, mások és saját magam okulására.

Share This